Voor de teelt van oesterzwammen is 15 liter water per kilo nodig. Voor de productie van 1 kg geïmporteerd rundvlees meer dan 15.000!
Jacqueline: Samen met met mijn man wonen we in Tilburg, waar ook Zuiderzwam is gevestigd. We zijn gevestigd op Un Bietje Groen; een groene, lokale, duurzame ondernemerstuin op Koningshoeven.
We kweken oesterzwammen op koffiedik
Het koffiedik wordt met een elektrische tuktuk in Tilburg opgehaald (bij restaurants, cafés en de gemeente) en dient als voedingsstof voor de productie van oesterzwammen. Deze oesterzwammen worden verkocht aan dezelfde restaurants, eetcafés en particulieren in Tilburg. Ook gaan ze in bitterbal- of kroketvorm naar catering, de gemeente en bedrijven. Zo is de cirkel rond!
GOEI EETE BOER:De reden waarom ik doe wat ik doe
ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik, volgens de principes van de circulaire economie; van afvalreductie naar voedselproductie. Daar ben ik trots op! We zijn in staat een cirkel te sluiten van grondstof naar productie en consumptie binnen 25 kilometer. Ruim 90% van de grondstoffen komt uit de stad Tilburg.
Ecologische biijdrage
Wat is er mooier dan van afval weer voedsel te maken! Koffiedik gooien we over het algemeen weg, terwijl er nog veel voedingswaarde in zit. Oesterzwammen worden ook wel de biefstukken onder de paddenstoelen genoemd vanwege de vlezige structuur en de hoge voedingswaarden die erin zitten. Ze bevatten namelijk veel eiwitten, mineralen en vitaminen. Oesterzwammen zijn dan ook goede én duurzame vleesvervangers.
Maatschappelijk
Naast de werkplaats die ik bied aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft Zuiderzwam ook een keurmerk van Tilburg Circulair en de agrofoodpluim ontvangen van de provincie Noord Brabant.