Resultaat 1–10 van de 52 resultaten wordt getoond

Logo Bioboerderij ’t Schop

Bioboerderij ’t Schop

Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek is een biologische boerderij met (vlees)runderen, maar is tegelijkertijd zóveel meer
dan dat. “Er zijn hier veel activiteiten, die allemaal te maken hebben met”, vertelt mede-eigenaar Bart van
den Broek. De basis van de boerderij zijn de dieren, maar in de loop van de jaren kwam er allerlei andere
bedrijvigheid bij. Zoals de winkel, vol met gezonde producten, waaronder varkensvlees van de Voortse
hoeve in Hilvarenbeek. Nog later kwamen er een groepskeuken en (vergader)ruimtes. Groepen mensen zijn
welkom, om te vergaderen, iets te vieren, en dat af te sluiten met zelf koken en eten. Ook Jan van den Broek
is trots op zijn bedrijf. Niet met grote woorden, die passen hem niet. Toch is zijn bezieling over eerlijk,
biologisch eten en zijn boerderij duidelijk merkbaar. Bijvoorbeeld in hoe hij tevreden naar zijn koeien staat
te kijken. “De kleuterklas” noemt hij de stal waar de jongste koeien staan. De prachtige koeien staan vooral
te eten, maar zijn ook beweeglijk, levendig. “Je ziet dat ze goed in hun vel zitten”, zegt Jan. Zijn koeien zijn
nooit ziek. “Omdat ze zoveel buiten in de natuur lopen, hebben ze een hoge weerstand.” Kunstmest gebruikt
hij niet; hij gaat uit van een natuurlijke kringloop. “Een optimaal systeem.” Hij is idealistisch, maar wil dat
niet teveel op de voorgrond zetten. “Ik ben bezig met een bedrijf draaiende houden. Maar ik wil ook iets
doen wat zin heeft. Voedsel is de basis van je bestaan.” En dat moet dus op een goede manier geproduceerd
worden, zonder rotzooi, vindt hij. “Wij willen mensen recht in de ogen kunnen kijken.” Dat hij leverancier is
van Goei Eete, komt door een verzoek van de klanten van Goei Eete. “Verschillende mensen vroegen om
biologisch vlees.” Hij houdt ervan als consumenten kritisch zijn op hun eten, en op de productiewijze van
boeren. Goei Eete vindt hij dan ook een goed initiatief. Vanwege de band die tussen klanten en boeren
ontstaat, de transparantie die dat met zich meebrengt, en het lokale aspect. Maar de klanten mogen best nóg
kritischer, als het aan hem ligt. “Ambachtelijk, natuurlijk, eerlijk: het zijn woorden die iedereen
tegenwoordig gebruikt. Maar wat betekent dat precies?” Hij wil benadrukken dat de term ‘biologisch’
daarentegen wél inhoud heeft. “Het EKO-keurmerk mag je alleen voeren als je aan bepaalde voorwaarden
voldoet, die streng gecontroleerd worden. Het is het een gecertificeerde systeem. Het geeft consumenten
zekerheid over de productiewijze van hun eten: een manier waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is.”

Bioboerderij ’t Schop

Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
013 – 5056165
info@hetschop.nl

×